top of page

Fotografie en licht

Spelen met licht, de grootste truc van elke fotograaf om een mooie plaat neer te zetten is LICHT. Kijk bijvoorbeeld altijd waar het licht vandaan komt, zoek de mooiste lichtval in je model of het product en bekijk goed je belichtingsdriehoek (scroll naar onder voor de post over de belichtingsdriehoek).


Tips & tricks


Gouden uur fotografie: Kies een dag en tijd om tijdens het 'gouden uur' foto's te maken. Dit is het uur na zonsopgang of voor zonsondergang, wanneer het zonlicht een warme, gouden gloed heeft. Fotografeer verschillende onderwerpen en merk op hoe het licht verandert. Leuk om bijvoorbeeld eens te oefenen samen met een vriend/vriendin, zo heb je gelijk leuke foto's!


Tegenlicht fotografie: Experimenteer met tegenlicht, want van fouten kan je alleen maar leren. Fotografeer een onderwerp met de lichtbron (zoals de zon) direct achter het onderwerp. Zo krijg je geen zeem/waas over je foto heen, maar op sommige foto's wil je juist die zeem/waas om het romantisch te maken, let op de interessante effecten en silhouetten die dit kan creëren. TRY IT OUT!


Reflecties: Zoek naar oppervlakken die licht reflecteren, zoals water, glas of metalen. Pak je camera en loop eens een rondje door je; dorp, stad of polder. Probeer reflecties van gebouwen, mensen of andere interessante elementen vast te leggen.


Kunstmatig licht: Speel met kunstmatige lichtbronnen. Dit kan bijvoorbeeld straatverlichting, neonborden of kunstmatige binnenverlichting zijn. Tip: Let op je ISO!


Schaduwen en patronen: Fotografeer schaduwen en de patronen die ze op de grond of oppervlakken creëren.


Creatieve flitser: Als je een flitser hebt, probeer verschillende invalshoeken eens uit om te kijken wat het met je onderwerp doet.


Nog meer tips:

- Let op de kwaliteit en richting van het licht om dramatische effecten te bereiken.

- Experimenteer met verschillende witbalansinstellingen om de sfeer van het licht te benadrukken.

- Wees geduldig en observeer hoe het licht gedurende de dag verandert.

- Blijf altijd je ISO in de gaten houden. - Op evenementen fotografeer ik liever zonder flits om zo echt de sfeer vast te kunnen leggen

(wanneer ik op evenementen mensen portreteer is dit vaak met flitser).


Maak verschillende opdrachten met alle dikgedrukte woorden hierboven en vergeet niet om te genieten van het proces en te leren van hoe het licht je onderwerpen beïnvloedt.

Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder, misschien dat ik je wat op weg kan helpen!

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page