top of page

Betekenis van RAW in de fotografie wereld

In de context van fotografie verwijst "RAW" naar een bepaald type bestandsformaat dat wordt gebruikt om onbewerkte, ongecomprimeerde beeldinformatie op te slaan. Een RAW-bestand bevat alle gegevens die door de beeldsensor van de camera zijn vastgelegd, zonder verlies van kwaliteit of compressie. ERG belangrijk dus om te weten dat je als professioneel fotograaf altijd in RAW zal moeten fotograferen, voor zover je het mij vraagt! Je kan hierdoor in alle lagen van je foto bewerken! Het wordt vaak beschouwd als een negatief in de filmfotografie (analoge fotografie). Geloof mij toen ik begon met fotografie wist ik dit ook allemaal nog niet, dus ik hoop dat je hier ook weer een mooie tip te pakken hebt!


Maar wat zijn kenmerken van RAW-bestanden:


Ongecomprimeerde gegevens: In tegenstelling tot JPEG-bestanden, die worden gecomprimeerd en best heel veel informatie verliezen om bestandsgrootte te verminderen, slaat een RAW-bestand alle onbewerkte gegevens op die door de camera zijn vastgelegd. Dit is dus perfect om je foto's te bewerken!


Flexibiliteit in nabewerking: Omdat een RAW-bestand alle originele gegevens behoudt, biedt het fotografen een grote flexibiliteit tijdens het nabewerken. Je kan in beeldspraak; helemaal in je foto duiken. Je kunt de belichting, witbalans, scherpte en andere parameters aanpassen zonder verlies van beeldkwaliteit. Wanneer je de foto opslaat zal de foto veranderen naar een JPEG bestand!


Meer details: RAW-bestanden hebben vaak een grotere dynamische reikwijdte dan JPEG-bestanden. Dit betekent dat ze meer details kunnen vastleggen in zowel lichte als donkere delen van een foto. In bijvoorbeeld Lightroom kan je nadat je je foto's importeert bewerken op de lichte en donkere delen.


Geen verlies van beeldkwaliteit: Omdat er geen compressie plaatsvindt en alle gegevens behouden blijven, treedt er geen verlies van beeldkwaliteit op bij het opslaan van een foto als RAW. Wanneer je je foto's opslaat na het bewerken, controleer dan voor de zekerheid je instellingen! Check altijd tussendoor even of de instellingen goed staan.


Nabewerking MOET: Omdat RAW-bestanden onbewerkt zijn, vereisen ze altijd enige vorm van nabewerking om het gewenste eindresultaat te bereiken. Dit kan worden gedaan met behulp van gespecialiseerde software zoals Adobe Lightroom, Capture One, Photoshop of andere programma's die je kan vinden op internet.


Het belangrijkste nadeel van RAW-bestanden is dat ze over het algemeen groter zijn dan JPEG-bestanden vanwege het ontbreken van compressie. Dit betekent dat ze meer opslagruimte innemen op geheugenkaarten en harde schijven. Houdt er rekening mee dat je daarom grotere geheugenkaarten nodig hebt, of je kaarten sneller vol zitten.


In het algemeen wordt het gebruik van RAW aanbevolen voor fotografen die maximale controle en flexibiliteit willen over hun beeldbewerking, vooral in situaties waarin belichting of witbalans nauwkeurig moeten worden aangepast tijdens de nabewerking. Door in RAW te fotograferen kan je de foto altijd weer rechttrekken en bewerken.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page