top of page

Fotografie om mee te beginnen

Bijgewerkt op: 6 nov. 2023

Het beginnen met fotografie is voor velen een grote zoektocht. Zo was dit ook voor mij, zelf heb ik eerst alles aangeleerd aan mezelf en daarna vond ik het nodig toch nog een cursus te gaan doen in de fotografie. Maar ook ik begon ergens.. Ik was zelf 21 jaar en fotografeerde ik al sinds mijn 18e.

Ik merkte op dat ik dit zo leuk vond dat ik hiervan mijn beroep wou maken.. ennn zo geschiedde. Je bent je eigen grootste leermeester dat is iets waar ik wel achter kwam. Je maakt zelf je fouten en ook de complimenten en de goede dingen doe je zelf! Als eerst wil ik je deze grote tips al meegeven:

 • Fotografeer altijd in RAW, dit kan je instellen in je camera en hierin kan je je foto's bewerken in zowel Lightroom en Photoshop

 • Zelf fotografeer ik altijd Manual, maar voel dit niet als een verplichting, ik vind het zelf leuk al de instellingen zelf in de hand te hebben! Toch is het om te oefenen ook goed om hierin te beginnen, omdat je dan leert hoe de belichtingsdriehoek samenwerkt.

 • De foto's die je bewerkt heb behoud daar altijd de originele RAWS van, zodat mocht je eens wat willen veranderen of verkoop je je foto's en wilt de klant de foto bijvoorbeeld wat lichter kan je dit altijd nog aanpassen.

 • Werk altijd met twee geheugenkaarten met je tweede kaart als back-up. Ook ik heb de fout wel eens gemaakt één geheugenkaart te gebruiken en de horror van elke fotograaf wordt dan waarheid.. want als die kaart crasht ben je je bestanden kwijt. Je kan soms via verschillende bedrijven de kaart laten maken, maar dit is nooit 100% kans op slagen.

Oefenen is mijn grootste tip en daarnaast bestaan er genoeg boeken, podcasts en youtube om jezelf veel te laten bijleren over fotografie.

Kan iedereen dan fotograaf worden? Nee dat vind ik niet.. niet iedereen zal de feeling hebben, want als fotograaf is het niet alleen een kwestie van mooie platen schieten en goed met het licht kunnen werken. Je bent ook bezig met gesprekken, schrijven van teksten, zelf discipline, contacten onderhouden, reclame maken. Het is niet zo dat het vanzelf komt aanwaaien wanneer je zelf denkt één goede foto te hebben gemaakt.

Toch kan je zeker wel groeien als fotograaf naarmate je al wat opdrachten binnen kan slepen betaald of onbetaald! Als je beginnende fotograaf bent geef ik je deze tips al mee:

 • leer van de belichtingsdriekhoek, probeer hier mee uit wat doet alles (Diafragma, ISO, Sluitertijd)

 • begin eerst met onbetaalde opdrachten en zie dit ook als oefenen

 • leer te leren van je fouten, probeer uit en is het niet wat je hoopte doe het dan nog zo vaak tot het lukt, schrijf mee waardoor het wel lukte zodat je telkens meer leert van jezelf

 • begin met het letten op licht, dit kan je al met een makkelijk trucje doen met een hand voor je houden en kijken wanneer het licht mooi op je hand valt.

 • een super dure camera maakt niet persee de mooiste foto's, het is de fotograaf die creatief is. Er zijn genoeg fotografen die met of oude (analoge) of goedkopere camera's heel groot zijn!

 • geef jezelf tijd, (bijna) niemand is in één keer zijn/haar bedrijf begonnen en kon er gelijk goed van leven.

 • neem je camera overal mee naartoe en blijf zoeken naar mooie momentjes of natuur

 • Pinterest en Instagram zijn super leuke forums om te zoeken naar de stijl fotografie die je aanspreekt! Stel je surft eens naar Pinterest en gaat een bord maken met ideeën die je graag zou willen uitvoeren in je fotografie, je kan al je ideeën en tips daar bundelen waardoor je met nieuwe leuke projecten kan beginnen!!

 • maak een woordweb met in het midden bijvoorbeeld het probleem waar je tegen aan loopt, of de shoot die je wilt gaan doen en wat daarbij past etc. hierdoor wordt alles overzichtelijker en kom je sneller erachter wat je wilt of waar het mis gaat.

Dusss aan de slag!

 1. Open eens je pinterest/instagram of heb je dit beide niet kan je ook op pinterest zonder in te loggen en verzamel eens wat foto's die jou aanspreken.

 2. Houd deze foto's in verband met elkaar en maak het ook realistisch, kan het bij jou in de buurt?

 3. Pak dan je papier en schrijf in het midden in een woord of in een zin wat je wilt met je foto. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Licht, boom, natuur, of een zin als, ik wil leren werken met het licht op de muren van een huis, ik wil een portret maken met natuurlijk licht en leren waar het licht goed in het gezicht valt.

 4. Aan de hand van je woord/zin die in het midden van de cirkel staat ga je nu lijnen trekken waarbij je alles opschrijft wat in je opkomt. (Locatie, donker/licht, natuur, huis, zonlicht, lamp, flitser)

 5. Hierdoor wordt het allemaal realistischer en weet je al waar je tegenaan kan lopen zonder dat je begonnen bent! Je bereid jezelf al voor. Ik gebruik ook vaak een markeer stift voor de belangrijkste punten.

 6. OKE, we hebben ons goed voorbereid en kunnen nu naar de locatie waar we heen willen. Vergeet niet een pen en papier mee te nemen! Pak die camera maak fouten leer van je fouten, en heb je één hele goede foto die eigenlijk al heel goed uit je camera rolt... bekijk dan eens de instellingen die je gebruikte. Deze kan en mag je juist altijd aanpassen en veranderen!

 7. Wees niet uren achter elkaar bezig, het moet leuk blijven om te oefenen. Nadat we nu wat foto's hebben gemaakt kunnen we ze inscannen op de computer.

 8. In Lightroom bewerk ik mijn foto's het meest. Je kan hiervoor presets kopen, ook zelf heb ik hier een link naar mijn PRESETS die ik gemaakt heb en verkoop!

TIP: Mocht je niet weten waar je moet beginnen met je instellingen op Manual (alles zelf instellen), kan je ook beginnen met P bijvoorbeeld. Kijk goed welke instellingen je camera gebruikt schrijf die op en doe de instellingen na en speel hiermee. Zo leer je langzaam hoe alles samen werkt van de driehoek!


En onthoud het hoeft niet een hele grote opdracht te zijn waarvoor je helemaal naar een locatie moet.. je kan met licht al beginnen binnen in huis en een klein object. Bekijk de foto hieronder eens, waarbij je ziet dat dit gewoon binnen was zonder dat ik er ontzettend veel tijd aan kwijt was!


Het is dus echt oefenen en leren van jezelf.

Veel succes!!11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page